S hlízami čekanky by se mělo zacházet jako s bramborami, lze je vařit téměř v jakémkoli pokrmu. Dá se jíst vařená, smažená, ale i syrová. Není jedovatá jako brambory, ale hodí se nejen k masu, ale můžete ji jíst i jako zálivku na těstoviny. Můžete ho péct i v placičkách, ale vymačkáním šťávy získáte šťávu bohatou na inulin. Ke strávení artyčoku není potřeba žádný inzulin. Vědci nechápou, proč ji nejí více lidí, vždyť jde o velmi nenáročnou rostlinu (dobře snáší sucho, neškodí jí přílišné přeháňky a snese i zimní mrazy).
Toto skvělé jídlo je nabité užitečnými vitamíny a minerály: draslík, vápník, fosfor, zinek, vitamíny C, B1, B2 a beta karoten. Pomáhá i při hubnutí, pokud chcete shodit pár kilo, jezte čekanku každý den.
Kromě čekanky pomáhají optimalizovat hladinu krevního cukru také dýňová semínka a mladá dýně. Dýňová semínka můžete pravidelně jíst se salátem.
Hladinu cukru v krvi lze také snížit povařením šálku dýňových semínek ve 2 litrech vody na mírném ohni po dobu 3 hodin. Nakonec vhoďte do horké vody 3 najemno nakrájené cibule, tento čaj vypijte.
Diabetici by nikdy neměli přestat užívat své léky, bylinky mohou pomoci snížit hladinu cukru v krvi, ale nenahrazují léky.
Doufáme, že se vám článek líbil a nezapomeňte jej sdílet se svými přáteli a rodinou.