Starý způsob našich babiček, jak uchovat úrodu česneku po celý rok. Zůstanou šťavnaté, voňavé a svěží!

Není nic lepšího než čerstvé ovoce a zelenina z vaší zahrádky.

Pokud víte, jak si úrodu dobře udržet, můžete ji používat do spotřebování a možná i do příští sklizně.

Jen je potřeba vědět, jak na to správně.

Proto si dnes povíme o starém způsobu, zveřejněném na YouTube, jak uchovat česnek čerstvý po velmi dlouhou dobu. Vydrží svěží celou zimu, poslední plátky jsem spotřeboval až když přišlo léto.

Krok 1

Za prvé, česnek by měl být uložen na suchém, prostorném místě.

Naprostým základem pro další skladování je, že musí být dobře vysušené.

Nezapomeňte skladovat pouze zdravý česnek, který nehnije a nemá zjevné vnější poškození. Plátky musí být silné.

Krok 2

Oloupejte horní vrstvu, odřízněte stonek a kořen, abyste získali čisté a očištěné hlavičky česneku.

Krok 3

Česnek by měl být rozdělen do 3 skupin.

Ty, které již praskly a plátky se oddělily, nelze dlouho skladovat, takže je bude potřeba nejprve spotřebovat.

Použijte nejprve ty, které mají určité vady a díky rozdělení do dalších dvou kvalitativních tříd vydržíte zdravé a nepoškozené mnohem déle.

Krok 4

Vezměte zdravý česnek a držte zbývající kořen každé hlavy nad hořící svíčkou.

Tím dojde i k utěsnění ochrany proti průniku virových a plísňových onemocnění do samotné hlavy.

Krok 5

Vezměte suchou sterilizovanou 3litrovou nádobu, na dno položte jednu polévkovou lžíci čistého suchého dřevěného popela.

Umístěte hlavičky česneku asi do poloviny dostupné kapacity.

Nalijte další lžíci popela, trochu protřepejte misku a přidejte zbývající česnek na vrchol.

Znovu nasypte lžíci popela a jemně zatřeste miskou.

Pokračování na další straně