Není nic lepšího než čerstvé ovoce a zelenina z vaší zahrádky.
Pokud víte, jak si úrodu dobře udržet, můžete ji používat do spotřebování a možná i do příští sklizně.
Jen je potřeba vědět, jak na to správně.
Proto si dnes povíme o starém způsobu, zveřejněném na YouTube, jak uchovat česnek čerstvý po velmi dlouhou dobu. Vydrží svěží celou zimu, poslední plátky jsem spotřeboval až když přišlo léto.
Krok 1
Za prvé, česnek by měl být uložen na suchém, prostorném místě.
Naprostým základem pro další skladování je, že musí být dobře vysušené.
Nezapomeňte skladovat pouze zdravý česnek, který nehnije a nemá zjevné vnější poškození. Plátky musí být silné.
Krok 2
Oloupejte horní vrstvu, odřízněte stonek a kořen, abyste získali čisté a očištěné hlavičky česneku.
Krok 3
Česnek by měl být rozdělen do 3 skupin.
Ty, které již praskly a plátky se oddělily, nelze dlouho skladovat, takže je bude potřeba nejprve spotřebovat.
Použijte nejprve ty, které mají určité vady a díky rozdělení do dalších dvou kvalitativních tříd vydržíte zdravé a nepoškozené mnohem déle.
Krok 4
Vezměte zdravý česnek a držte zbývající kořen každé hlavy nad hořící svíčkou.
Tím dojde i k utěsnění ochrany proti průniku virových a plísňových onemocnění do samotné hlavy.
Krok 5
Vezměte suchou sterilizovanou 3litrovou nádobu, na dno položte jednu polévkovou lžíci čistého suchého dřevěného popela.
Umístěte hlavičky česneku asi do poloviny dostupné kapacity.
Nalijte další lžíci popela, trochu protřepejte misku a přidejte zbývající česnek na vrchol.
Znovu nasypte lžíci popela a jemně zatřeste miskou.
Pokračování na další straně