Rozmarýn se hojně využívá v kuchyni, ale také v aromaterapii, kde se využívá jeho velký potenciál v boji proti zánětům a bolesti. Rozmarýn obsahuje látky, které jsou pro lidský organismus nezbytné, napomáhají procesu hojení a mohou dokonce chránit lidský organismus před rakovinou. Rozmarýn lze také používat lokálně jako léčivou tinkturu a v lidovém léčitelství je zvláště užitečný při křečových žilách.
Antioxidanty jsou sloučeniny, které tělo potřebuje, aby zabránilo poškození buněk způsobenému oxidačním stresem. Toto poškození může vést k chronickým onemocněním, jako je cukrovka, srdeční choroby a rakovina. Antioxidanty se nacházejí i v jiných rostlinách a ve velkém množství se vyskytují v ovoci, zelenině a bylinkách, jako je rozmarýn.
Rozmarýn obsahuje látky, které nejen chrání buňky před poškozením, ale také snižují zánět v těle. A nejen to. Pomáhá také proti infekcím a podporuje hojení ran. Podle některých vědeckých studií je za jeho hojivé vlastnosti z velké části zodpovědná kyselina rozmarýnová, která má navíc u některých typů rakoviny tu výhodu, že zpomaluje růst rakovinných buněk.
Pokračování na další straně