Je to jedna z nejstarších léčivých rostlin pocházející z dob starých Egypťanů a Hippokrata.
V lékařství a výživě se využívají jeho semena, která jsou nevyhnutelnou přísadou do kari a dalších kořenících směsí velmi oblíbených v Indii a na Blízkém východě. Toto semínko se používá při alergiích, vysokém krevním tlaku, regulaci krevního cukru, vypuzení sekretu z plic a dutin, stimulaci metabolismu atd. Chuť této rostliny je však extrémně silná a štiplavá, takže je potřeba si zvyknout k tomu hlásí portál biljnaapoteka.info.
RECEPT: Dvě lžičky semínek dejte do 2 dl studené vody. Přiveďte k varu, za občasného míchání nechte přikryté 20 minut stát. Pijte pomalu, po malých doušcích.
Semínka můžete rozvařit na kaši nebo rozdrtit na prášek (účinnější je rozemleté na prášek). Pro zlepšení trávení užívejte dvakrát denně půl lžičky. Pro projímavé účely rozmíchejte půl až jednu malou lžičku čerstvě namletých semínek ve 2,5 dcl vody a pijte jednou až třikrát denně.