Recept na výborný nadýchaný piškot: TOP 5 prověřených variant

Nejnadýchanější domácí piškot lze připravit v domácích podmínkách. Jednoduchý klasický piškot připravíte za pár minut,vyberte si svůj oblíbený recept na korpus na dort a připravte ho s námi! Řekneme vám, jak vyrobit korpus vzdušný, nadýchaný a měkký. 

Recept na piškot z mléka, z limonády, recept na čokoládový piškot, klasický piškot – to všechno vás čeká v našem článku!

1) Jednoduchý piškot z limonády

Suroviny:

  • vejce — 4 ks
  • cukr — 1,5 sklenice
  • vanilkový cukr — 1 balíček
  • limonáda (jakákoliv) — 1 sklenice
  • rostlinný olej — 1 sklenice
  • mouka — 3 sklenice
  • kypřicí prášek — 10 g

Recept na piškot na dort − postup:

  1. Hlavní tajemstvím tohoto piškotu je limonáda. Musí být sycená.Limonáda, která je otevřená, zvětralá, není vhodná. 
  2. Vejce, cukr a vanilkový cukr vyšlehejte v mixéru. Pokračujte ve šlehání a přilijte rostlinný olej a hned potom limonádu. 
  3. Postupně přisypávejte mouku s kypřicím práškem a promíchejte mixérem. Těsto bude řídké jako smetana. Vlijte je do nádoby multifunkční pekárny a dobu pečení nastavte na 65 minut. Po zaznění signálu nastavte ještě jednou 65 minut. 
  4. Po skončení pečení vypněte ohřev a piškot nechte v troubě ještě dalších 20 minut.
  5. Potom překlopte nádobu z pekárny na stojan (viz foto), např.na čajové sklenice, a nechte piškot takto ve vzduchu, než úplně vychladne.
  6. V troubě se piškot peče jako obvykle — při teplotě 180 stupňů přibližně 25−30 minut. Forma musí být vysoká, protože piškot hodně nabyde.
  7. Po skončení pečení nechte piškot ve vypnuté troubě ještě 20 minut.Překlopte formu s piškotem na podložku a nechte ho úplně vystydnout.
  8. Piškot bývá hodně vysoký (u mě 12 cm), jemný, s vůní hrušky(měla jsem hruškovou limonádu).

2) Čokoládový piškot z multifunkční pekárny

Suroviny:

  • mouka 2 skleničky
  • cukr 2 skleničky
  • vejce 2 ks
  • soda 1,5 čajové lžičky
  • kypřicí prášek 1,5 čajové lžičky
  • kakao 6 vrchovatých polévkových lžic
  • mléko 1 sklenička
  • vanilkový cukr 1 čajová lžička
  • rostlinný olej 1/3 skleničky
  • vroucí voda 1 sklenička

Recept na piškot − postup:

  1. Vše smíchejte (nic není potřeba šlehat ve šlehači!). Úplně nakonec přidejte 1 skleničku vroucí vody /rovnou ze sporáku/. Rozmíchejte (těsto vylijte do nádoby pekárny, kterou jste předem vymazali tenkou vrstvou másla).
  2. Pečte v programu PEČENÍ 60 minut nebo 60 + 20 minut.
  3. Mně piškot vyběhl až pod víko pekárny, rozkrájela jsem ho na 4 pláty. Krém použijte jakýkoliv — např. 4 tabulky čokolády rozpusťte a smíchejte s 500 g tučné smetany, chutí hodně připomíná čokoládový krém (àla „Družba“), a dort je pak něco mezi oblíbeným dortem Brambora a úžasným nadýchaným piškotovým Brownies!

článek pokračuje na další stránce..