RECEPT:
Ingredience:
– 60 ml vody
– 60 ml olivového nebo ricinového oleje
– 10 kapek eukalyptové tinktury
– 15 kapek tymiánové tinktury
PŘÍPRAVA:
Smíchejte vodu a olej, dokud nebude krémová. Poté přidejte bylinné tinktury. Repelent skladujte na tmavém místě v těsně uzavřené nádobě.
POUŽITÍ:
Použijte jako ochranu proti hmyzu v přírodě.
POUŽITÍ V KUCHYNI:
Tymián se hodí k česneku, rajčatům, olivám a vínu, takže je ideálním základem středomořské kuchyně. Používá se také při přípravě polévek, salátů, zeleninových jídel, marinád a omáček. Nevadí mu dlouhé vaření. Nepřehánějte to však – tymián má výraznou vůni a hořko-kořeněnou chuť.
VÝSADBA A PĚSTOVÁNÍ:
Pro domácí pěstování tymiánu volte lehkou, vápenitou a kamenitou půdu, nesnáší totiž vlhko. Vysaďte ji na slunné a před větrem chráněné místo. Skliďte ji v létě a nechte pár stonků na semeno.