Vlastnosti kávy
Podle vědců z univerzity v Granadě mají kávová zrna úžasné antioxidační vlastnosti, asi 500krát vyšší než vitamín C.
Kávová zrna jsou plná silných antioxidantů, z nichž nejhojnější je kyselina chlorogenová, rodina zdraví prospěšných polyfenolů. Studie ukazují, že kyselina chlorogenová může snížit riziko cukrovky a bojovat proti zánětu. Některé studie naznačují, že může mít také protirakovinné vlastnosti.
K čemu je kofein dobrý?
Kofein je přírodní stimulant, který se nachází v různých potravinách a nápojích, včetně kávy a čaje. V průměru osm kávových zrn poskytuje ekvivalentní množství kofeinu jako šálek kávy. Tímto způsobem vaše tělo absorbuje kofein z celých kávových zrn rychleji než tekutá káva.
Kofein může stimulovat energii, bdělost, náladu, paměť a výkon. Funguje také tak, že inhibuje hormon adenosin, který způsobuje ospalost a únavu.
Zdroj:cancan.ro