Nejlepší šlehačkové těsto na ty nejlepší moravské koláče: Vláčné a měkoučké jako pavučinka!

postup:

Z droždí, cukru a mléka připravíme kvásek. Vařečkou vymícháme změklé máslo s cukrem, žloutky a vanilkovým cukrem. Do misky nasypeme zbylé sypké přísady – mouku a sůl, následně přimícháme žloutkově-máslovou směs, kůru a kvásek.

Nakonec do směsi vmícháme šlehačku, kterou jsme si ušlehali ze smetany. Těsto mícháme alespoň 5 minut, pak ho přikryjeme utěrkou a necháme vykynout na teplém místě – stačí 3/4 hodinky.

Vykynuté těsto rozválíme na plát silný asi ½ cm a nakrájíme ho na čtverce. Do středu každého čtverce navrstvíme 1 lžičku náplně a vyformujeme do tvaru kuličky. Ukládáme na plech vymazaný tukem tak, aby byl spoj těsta na spodní straně.

Do středu každé kuličky uděláme důlek a potřeme celý povrch rozšlehaným vejcem.

Potom do jamky navrstvíme makovou nebo povidlovou či ořechovou náplň a dokud se trouba zahřeje, necháme ještě 15 minut odpočinout. Potom vložíme do vyhřáté trouby, kde pečeme při teplotě 180 stupňů asi 20 minut.

Přejeme vám dobrou chuť!