O tom, co se děje na silvestrovském stole, rozhodují do značné míry zvyky a pověry. Není to tak, že bychom stejně nemohli jíst lahodné věci, ale za každým jídlem se skrývá tradiční vysvětlení, proč nebo proč se nevyplatí jíst poslední den Nového roku nebo v Novém roce.
Podívejme se, jaká jsou tato jídla!
1. Prase
Toto jídlo bychom si neměli nechat ujít, protože je jedním z hlavních symbolů novoročního štěstí. Věří se, že nám přináší štěstí svým nosem. Nenechte si to ujít z naší nabídky. A rozhodně stojí za to ji připravit celou. Obvykle se peče s jablkem v ústech.
2. Granátové jablko
Podle řecké tradice se s příchodem Nového roku o půlnoci musí rozříznout granátové jablko až k zemi, aby vyskočila semínka plná semínek. To představuje hojnost a růst. Nemusíte s ní samozřejmě všechno potřít, postačí, když ji otevřete a dáte na stůl do misky, ze které můžete libovolně štípat.
3. Koblihy a štrůdl
Vzhledem k tomu, že rétes je dobře tažené těsto, symbolizuje to, že nám štěstí v budoucnu vydrží tak dlouho. Zároveň kobliha svým kulatým tvarem symbolizuje úplnost a jednotu.
4. Ryby
U ryb si musíte dávat dobrý pozor na to, kdy je jíte, protože mohou přinášet štěstí i smůlu zároveň. Pokud ji sníme v Novém roce, znamená to dobře, protože s ní smyjí i neštěstí a neúspěchy roku, které za námi zůstaly. Když si ho však první den v Novém roce svačíme, necháme štěstí, které na nás v budoucnu čeká, odplavat s rybami.
Pokračování na další straně