Mátový sirup zlepšuje náladu, pomáhá proti bolestem hlavy i s trávením: Recept na domácí mátový sirup – toto je to pravé letní osvěžení!

Jak postupovat:

Vodu nejdříve převařte. Když vychladne, přidejte do ní lístky máty, které jste dříve opláchli v sítku.

Do vychlazené vody vložte mátu a šťávu z jednoho citronu nebo kyselinu citrónovou. Pokud používáte citrony a ne kyselinu, tak druhý citron pokrájejte na kolečka a vložte do vody.

Směs trochu rozmixujte ponorným mixérem. Potom ji nechte louhovat 24 hodin v chladničce.

Druhý den mátovou směs uveďte do varu a vařte 5 minut.

Pak ji přeceďte přes látkovou plenu nebo jinou hustě tkanou látku.

Do sirupu přidejte ještě cukr, mírně zahřívejte a míchejte. Sirup už nevařte, zahřívejte jej pouze do takové míry, aby se cukr roztál.

Cukru můžete použít i méně než jeden kilogram, závisí to na tom, jak moc sladký sirup chcete.

Hotový sirup vlijte do uzavíratelných lahví a skladujte na chladném a temném místě, nejvýše tři měsíce.

Recept na jednoduchý sirup z máty

Co budeme potřebovat:

1 hrnek nasekaných mátových lístků

1 hrnek krystalového cukru

1 hrnek vody

Postup přípravy:

Jako v každém „hrníčkovém“ receptu, i v tomto případě jde o poměr surovin a ne o jejich přesnou hmotnost.

Můžete si vyrobit malou dávku sirupu v 200 ml sklenici, nebo použít litrový hrnek – je to jen na vás. Zachovejte však poměr 1: 1: 1.

Vodu s cukrem přiveďte do varu.

Přidejte nasekané lístky a při mírném plameni jejich povařte 15 minut.

Vyberte ze sirupu listy.

Hotový sirup skladujte v uzavíratelné láhvi (maximálně měsíc).

Pokud Vás zaujal tento recept na domácí mátový sirup podělte se o něj i se svými přáteli – jistě ho ocení.