Již není pochyb. Populární vitamín je spojován s rakovinou

Dietoložka zdůrazňuje, že vitamíny skupiny B se ve vodě nerozpouštějí , takže na rozdíl od vitamínů rozpustných v tucích (A, D, E a K) se v našem těle nehromadí a jsou vylučovány průběžně. Nedostatkem těchto cenných vitamínů jsou zvláště zranitelní pacienti trpící celiakií a dalšími onemocněními trávicího systému, stejně jako lidé na veganské stravě.

Ukazuje se, že nadměrné suplementace vitamínů B může mít i nežádoucí zdravotní účinky. Podle výzkumu provedeného vědci z Michael’s Hospital v Torontu může poskytování nadměrného množství vitaminu B9 urychlit rozvoj rakoviny tlustého střeva, prostaty, hrtanu a prsu. Za zmínku stojí, že kyselina listová se nachází nejen v doplňcích stravy, ale také v obohacených potravinách, tedy obohacených o některé živiny. Abyste předešli vážným zdravotním problémům, poraďte se před doplňováním vitamínů B se svým lékařem.