Co dokáže šlehačka, když ji nalijete na maso a proč byste nikdy neměli používat ztužovač? Triky profesionálů, díky kterým dokážete s oblíbenou pochoutkou hotové divy!

Nalijte ji na maso

Věděli jste, že smetana ke šlehání je perfektní pro přípravu jemného a obzvláště chutného masa? Šéfkuchaři s ní často zjemňují tužší vepřové nebo hovězí druhy masa.

Maso jednoduše nechají chvíli nasáknout a odležet ve smetaně ke šlehání. Maso je díky tomuto triku rychleji připravené a je i jemné a vláčné. Vyzkoušejte například šlehačkovou marinádu na gril, je zcela jednoduchá a fantastická.

Vynikající marináda na maso hotová za 5 minut

Co budeme potřebovat:

  • 1 – 1, 5 kg kuřecího nebo krůtího masa

marináda:

  • 2 šálky sladké smetany
  • 20 g strouhané citronové kůry
  • svazek kopru
  • sůl a pepř

postup:

Maso omyjeme, očistíme a vložíme do hlubší mísy. Zalijeme smetanou, přidáme kůru, nasekaný kopr, sůl a pepř. Vložíme do lednice a necháme marinovat.

Ideální je marinádu připravit ráno, před odchodem do práce a nechat marinovat 6-8 hodin. V případě časové nouze postačí i 1 hodina.

Když nemáte po ruce šlehač ani metličku!

Vyzkoušejte jednoduchou metodu s obyčejnou sklenicí na zavařování. Stačí nalít, zavřít a chvíli sklenicí pořádně třást.

Vyzkoušejte pařížskou šlehačku

Co budeme potřebovat:

  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 100 g kakaa
  • 500 g másla
  • 350 g krystalového cukru

postup:

Do hrnce nalijeme smetanu s cukrem. Přendáme na plamen a přivedeme do varu – to je základ pro budoucí krém – smetana musí sevřít a cukr v ní musí být rozpuštěný.

Vařící tekutinu sundáme z plamene a přidáme kakao. Důkladně rozmícháme metličkou.

Takto připravenou směs necháme pořádně vychladnout. Potom do této směsi přidáme máslo (ideálně nakrájené na menší kousky) a celou směs vyšleháme.

Šlehání krému trvá přibližně 13-15 minut. Správně ušlehaný krém má nadýchanou konzistenci (jako pěna) a že je hotový poznáme tak, že zbledne a zvětší svůj objem – pak můžeme přestat šlehat. Pozor abyste krém nepřešlehali tak, že bude až příliš řídký.