Dlouho jsem hledala recept na slaný koláč a konečně jsem ho našla. Vyzkoušejte tento 100 letý slovenský recept na nejlepší Podplameník!

postup:

V misce smícháme vlažné mléko, rozdrobené droždí a cukr. Počkáme, než nám vyjde kvásek.

Do jiné misky prosejeme mouku, přidáme sůl, vejce, olej a také brambory, které jsme si uvařili a prolisovali. Nakonec do těsta vmícháme i kvásek a vypracujeme těsto, které je vláčné a hladké – podle potřeby přidáme mouku nebo naopak mléko. Necháme podkynout.

Když těsto vykyne, přendáme ho na pomoučený vál a ještě prohněteme a necháme alespoň 15 minut odpočinout. Zatím si připravíme plech, který dobře vymažeme olejem nebo mastí (můžete péct i na papíře na pečení, ale na masti je nejlepší).

Na plech navrstvíme rovnoměrně těsto – protáhneme ho rukama do všech rohů – je potřeba myslet na to, že těsto během pečení ještě nabude.

Potřeme zakysanou smetanou, slaninou nakrájenou na kostičky a nakrájenou cibulkou.

Šup s tím do trouby a pečeme při teplotě 180 stupňů asi 20 minut – okraje by měly být zlatavé.

Dobrou chuť!