Dilema mnoha hospodyněk: Perete kuchyňské utěrky s ostatním oblečením? Zde je to, co říká mikrobiolog

„Nikdy není nic úplně sterilní a úkolem pracího prostředku je odstranit všechny choroboplodné zárodky z ručníků a dalších předmětů. Pokud však chcete něco opravdu dobře sterilizovat, musíte to vyvařit.

V některých kulturách však není přijatelné prát utěrky s jakýmkoli oblečením.

Mimochodem, oddělování kuchyňského prádla na praní a jiného oblečení je praktika, která se uplatňovala od pradávna v mnoha starověkých tradicích. Podle jejich přesvědčení je nehygienické míchat obojí, protože oblečení má co do činění s hlavou a potravinářské výrobky s tělem. Je zajímavé, že existují odborníci, kteří doporučují praní odděleně, protože může dojít ke kontaminaci a šíření bakterií z jednoho kusu na druhý. Mokré hadříky, které jsme přes den používali, sbírají choroboplodné zárodky, které se mohou přenést na oblečení ve stroji. Kromě odděleného praní by se ručníky a utěrky měly prát přednostně při vysokých teplotách, na 90 stupňů. Ručníky by se také měly prát každé čtyři dny, aby se zabránilo šíření choroboplodných zárodků.