Cibule je jednou z nejzdravějších druhů zeleniny a domácí sirupy nebo tinktury na jejím základě jsou stále populárnější, a to hlavně v podzimním a zimním období. Po domácím čaji z cibulových skořápek by měli sáhnout i lidé, kteří chtějí přirozeně posílit imunitu a předcházet nemocem. Recept na něj je opravdu jednoduchý!
Cibule: Vlastnosti a účinky na organismus
Léčivé vlastnosti cibule a její blahodárné účinky na zdraví jsou lidem známy již po staletí. Tato zelenina byla vždy důležitým prvkem lidového léčitelství , ale vědci již dávno dokázali, že by si měla najít své stálé místo v našem denním jídelníčku.
Cibule je bohatým zdrojem minerálů a vitamínů, jako jsou:
- zinek
- hořčík
- draslík
- fluor
- křemík
- Vitamín A
- vitamíny skupiny B
- vitamíny C, K, E.
- vláknina
- antioxidanty.
Cibule je samozřejmě známá svou účinností v boji proti kašli, onemocnění dýchacích cest a nachlazení, ale to nejsou jediné výhody! Tato cenná zelenina posiluje kosti a chrání před osteoporózou, snižuje hladinu špatného cholesterolu, zabraňuje tvorbě krevních sraženin a ateroskleróze.
Cibule také chrání srdce, lze ji použít při zácpě, pomáhá bojovat s volnými radikály a předchází rakovině, zejména prsu, žaludku a střev. Cibuli by měli ve velkém konzumovat i diabetici – protože snižuje hladinu glukózy v krvi, je nízkokalorická a navíc bojuje proti škodlivým bakteriím v ústech a chrání před kazy.
Pokračování na další straně