Zalijte vroucí vodou a pravidelně před spaním pijte. Posiluje tělo, zmírňuje příznaky alergie, snižuje krevní tlak a dokonce ovlivňuje stavbu svalů? Podívejte se, jak jednoduchá je příprava!

Cibule je jednou z nejzdravějších druhů zeleniny a domácí sirupy nebo tinktury na jejím základě jsou stále populárnější, a to hlavně v podzimním a zimním období. Po domácím čaji z cibulových skořápek by měli sáhnout i lidé, kteří chtějí přirozeně posílit imunitu a předcházet nemocem. Recept na něj je opravdu jednoduchý!

Cibule: Vlastnosti a účinky na organismus

Léčivé vlastnosti cibule a její blahodárné účinky na zdraví jsou lidem známy již po staletí. Tato zelenina byla vždy důležitým prvkem lidového léčitelství , ale vědci již dávno dokázali, že by si měla najít své stálé místo v našem denním jídelníčku. 

Cibule je bohatým zdrojem minerálů a vitamínů, jako jsou:

  • zinek
  • hořčík
  • draslík
  • fluor
  • křemík
  • Vitamín A
  • vitamíny skupiny B
  • vitamíny C, K, E.
  • vláknina
  • antioxidanty. 

Cibule je samozřejmě známá svou účinností v boji proti kašli, onemocnění dýchacích cest a nachlazení, ale to nejsou jediné výhody! Tato cenná zelenina posiluje kosti a chrání před osteoporózou, snižuje hladinu špatného cholesterolu, zabraňuje tvorbě krevních sraženin a ateroskleróze. 

Cibule také chrání srdce, lze ji použít při zácpě, pomáhá bojovat s volnými radikály a předchází rakovině, zejména prsu, žaludku a střev.  Cibuli by měli ve velkém konzumovat i diabetici – protože snižuje hladinu glukózy v krvi, je nízkokalorická a navíc bojuje proti škodlivým bakteriím v ústech a chrání před kazy. 

Pokračování na další straně