Ořech, známý také jako vlašský ořech, je strom života určený k léčbě mnoha neduhů našeho těla. V tomto stromu je užitečné vše: listy, jádra, a dokonce i kůra.
Listy ořešáku nám kromě léčivého účinku na lidský organismus pomáhají čistit vzduch a zabíjet bakterie a přidávané do vody ji dezinfikují. Ne náhodou mouchy, komáři a moli nesnesou ani aroma ořechového dřeva.
Ořechové listy
Listy ořešáku se sklízí v červnu, než dosáhnou konečného vývoje, rychle se suší na slunci, aby nezčernaly.
Listy ořešáku královského se používají jako vynikající zdroj vitamínu C, který není horší než černý rybíz. Maximální množství vitamínu, které obsahují při sběru listů.
Kromě toho jsou listy bohaté na karoten, vitamíny B1, P, silice, obsahují chinony (juglon), fenolové kyseliny, kumariny, flavonoidy, kyselinu ellagovou, galovou a kávovou.
Vitamín C zvyšuje odolnost organismu, posiluje cévní stěny (spolu s vitamínem P), příznivě působí na játra a ledviny. Vitamin B1 hraje důležitou roli ve výživě nervového systému, prospívá srdci, cévám a trávicímu systému.
Karoten je antioxidant a imunostimulant. Třísloviny listů ořešáku mají stahující vlastnosti. Fytoncidy z listů ořešáku jsou účinné proti mnoha bakteriím a éterické oleje jsou považovány za přírodní repelenty.
Léčivé vlastnosti listů ořešáku
Díky speciálnímu složení mají listy vlašských ořechů následující užitečné vlastnosti:
antifungální;
hemostatické;
hojení ran;
imunostimulační;
analgetika;
anthelmintika;
Léčivé vlastnosti listů ořešáku jsou známy již dlouho. Listy ořešáku mají stahující účinek a zastavují krvácení.
V zemích, kde ořešák roste, se jeho listy po staletí používají k léčbě ran, zmírnění a léčbě úplavice, otrav a ke zlepšení trávení.
V moderní medicíně se listy vlašských ořechů aktivně používají, a to i ve farmakologii. V lékárnách si můžete koupit olejový nebo lihový roztok připravený na bázi listů ořešáku. Je indikován k léčbě paradentózy a kožních onemocnění.
Aplikace v lidovém léčitelství
Listy ořešáku se používají v různých variacích. Dělají například odvar. K tomu vezměte lžičku sušených nasekaných listů, spařte je vroucí vodou a nechte hodinu stát, poté důkladně sceďte.
Pokračování na další straně