PŘÍZNAK 1 MOZKOVÉ MRTVICE SE OBJEVÍ OKAMŽITĚ, PO PROBUZENÍ: Věnujte pozornost, můžete si zachránit život

Je to velmi závažný příznak, i když není bolestivý

Asi v 79 % všech případů je mozková mrtvice způsobena ucpáním cévy zásobující mozek, například v důsledku krevní sraženiny. To vede k nedostatečnému krevnímu oběhu.

Může být fatální a dělí se na dva různé typy: ischemický a hemoragický. Některé příznaky mrtvice jsou známější než jiné, jako je náhlý pocit necitlivosti nebo slabosti na jedné straně těla, stejně jako zmatenost a potíže s mluvením.

Toto druhé znamení je velmi překvapivé a zvláštní, protože jej můžete cítit ihned po probuzení, může signalizovat začátek mrtvice a vyžaduje okamžitou lékařskou pomoc.

Ischemická cévní mozková příhoda je nejběžnějším typem a vyskytuje se, když se krevní cévy v mozku zúží nebo zablokují, což způsobí závažně snížený průtok krve (ischémii).

Mrtvice se nedějí jen v mozku. Jiný typ mrtvice, nazývaný okluze retinální tepny, se vyskytuje v oku.

– Mrtvice vedou k slabosti, nezřetelné řeči nebo ztrátě vědomí. Důvodem, proč se tyto příznaky objevují, je to, že tepna, která přivádí krev do části mozku, se ucpe, buď sraženinou fungující jako zátka, bránící průtoku krve, nebo se tepna příliš zúží, aby umožnila krev volně procházet – vysvětluje kardiochirurg Alan Stevard.

Pokračování na další straně